Perpustakaan Perubatan T.J. Danaraj

Perpustakaan Perubatan ditubuhkan pada 1963 dan dinamakan sebagai Perpustakaan Perubatan T.J Danaraj pada 5 Mei 2005 sempena nama Tan Sri Datuk Profesor Emeritus T.J. Danaraj yang merupakan Dekan yang pertama dan yang bertanggungjawab untuk penubuhan Fakulti Perubatan dan Hospital Universiti (kini dikenali sebagai Pusat Perubatan Universiti Malaya). Perpustakaan Perubatan T.J. Danaraj terletak di antara Teater Kuliah Gaharu dan Kenanga di Tingkat 1 , Blok Pra Klinikal , Fakulti Perubatan, Universiti Malaya. Perpustakaan ini berfungsi sumber maklumat yang komprehensif dan menawarkan kualiti perkhidmatan dan juga kemudahan untuk memenuhi penyelidikan, pengajaran dan pembelajaran keperluan staf akademik, pelajar sarjana muda, pelajar pasca siswazah dan penyelidik dari Fakulti Perubatan dan juga sebagai keperluan pelajar jurusan kejururawatan, pengamal perubatan dan staf profesional dari Universiti Malaya Perubatan Pusat yang juga merupakan hospital pengajaran Universiti Malaya.

Perkhidmatan dan Kemudahan:

  1. Untuk indeks iMalaysiana artikel jurnal, bab-bab buku dan kertas persidangan
  2. Menyediakan pinjaman, pemulangan, pembaharuan dan tempahan perkhidmatan bahan-bahan perpustakaan
  3. Perkhidmatan pinjaman antara perpustakaan dan perkhidmatan pembekalan penerbitan kepada pelajar dan kakitangan akademik Fakulti Perubatan
  4. Perkhidmatan rujukan dan menjalankan kelas pendidikan pengguna untuk pelajar dan staf Fakulti Perubatan
  5. Sebagai Pegawai Penghubung kepada Fakulti Perubatan

Sejak penubuhannya pada tahun 1963 koleksi dan pengguna perpustakaan telah meningkat secara drastik. Walau bagaimanapun, perpustakaan telah menghadapi masalah dari segi ruang apabila ia telah dikurangkan untuk memberi laluan kepada bangunan baru. Ini mengakibatkan ruang berkurangan untuk beroperasi dan memberikan perkhidmatan dan kemudahan yang selesa. Selain daripada kesukaran dalam menyediakan perkhidmatan yang baik, beberapa masalah lain juga timbul seperti:

  • Sistem hawa dingin
  • Kekurangan ruang bacaan
  • Gangguan internet

Beberapa langkah penempatan semula ruangan telah dilakukan. Ruangan pejabat telah ditempatkan di bahagian jurnal manakala perkhidmatan kaunter dipindahkan ke bahagian buku. Pada bulan Julai 2013, Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Fakulti Perubatan telah mengarahkan penutupan Perpustakaan Perubatan T.J. Danaraj ekoran disyaki ada penggunaan asbetos pada siling perpustakaan. Ia telah diperintahkan supaya ditutup dengan segera sehingga siasatan pakar selesai. Pengurusan Fakulti Perubatan sebulat suara telah mengarahkan agar satu renovasi dalaman Perpustakaan Perubatan dilakukan bagi mengembalikan keceriaan serta keselesaan pengguna.

Perpustakaan Perubatan telah diarahkan untuk memindahkan koleksinya ke Perpustakaan Pergigian untuk sementara waktu. Kesemua buku-buku (tahun penerbitan 2000 dan ke atas), koleksi jurnal terkini, tesis dan disertasi telah ditempatkan sementara di Peprustakaan Pergigian di Balai Ungku Aziz. Staf Perkhidmatan Kaunter juga ditempatkan di situ manakala staf pemprosesan dan teknikal di tempatkan di Perpustakaan Alam Bina.

Azrizal Ismail
Head, T.J. Danaraj Library
University of Malaya Library
21 March 2014

About Azrizal Ismail

  • I began my career as a Librarian with the University of Malaya Library on 3 December 2001 and shortly after was attached to the Client Services Division for 8 years.  As of 2011, I was appointed the Head of Medical Library, T.J. Danaraj Library

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s