Koleksi Belanda di Perpustakaan Za’ba, Universiti Malaya

Perpustakaan Peringatan Zaaba atau lebih dikenali sebagai PPZ di Perpustakaan Universiti Malaya mempunyai pelbagai koleksi dari pelbagai bahasa untuk rujukan dan bacaan pelajar dan juga pensyarah. Salah satu koleksi adalah Koleksi Belanda. Terdapat hampir 2000 bahan koleksi Belanda di Perpustakaan Peringatan Zaaba.

2h
Koleksi Belanda di PPZ mengandungi buku dan koleksi artikel bahasa Belanda hasil penulisan berbagai negara seperti Belanda, Indonesia dan lain-lain.Terdapat juga bahan-bahan lain seperti peta, atlas, diagram dan suratkhabar..

3h

4h

5h

6h

Bahan-bahan ini meliputi pelbagai subjek seperti sejarah, politik dan kerajaan, ekonomi, bahasa, kesusasteraan, etnologi, agama, pengajian dan pembelajaran Bahasa Nusantara, geologi dan sebagainya.

7h

8h

Kebanyakkan bahan berada dalam keadaan baik untuk dibaca. Terdapat beberapa bahan yang mengalami sedikit kerosakan seperti ‘loose-leaf’ dan ‘molding’. Pengendalian bahan menggunakan sarung tangan dan penutup mulut telah dilakukan dengan cermat dan teliti.
9h10h

 

 

 

 

 

 

 

Kesemua bahan telah dikatalog dan boleh diakses melalui ‘Pendeta Discovery’ OPAC. Kekangan bahasa menyukarkan proses pengkatalogan baki bahan. Penggunaan pengkalan data terjemahan atas talian memudahkan proses mendapatkan maklumat dari bahan.

 

Annur Thahirah Abd Hadi
Bahagian Kemahiran Maklumat, Perpustakaan Universiti Malaya

Nurul Hasni Abu Hassan
Bahagian Pengkatalogan dan Metadata, Perpustakaan Universiti Malaya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s