Regangan untuk elak kecederaan otot

Part 2: Stay fit, stay healthy with Dee Dee Mahmood

         Foto 1 : Dee Dee Mahmood

Adakah anda merasa sakit untuk memusingkan kepala untuk melihat kereta di lorong belakang anda? Adakah sukar untuk anda mencapai botol di rak atas atau bongkok ke bawah untuk mengambil sesuatu dari lantai? Tahukah anda bahawa buku lali yang ketat dan tidak fleksibel boleh membuat anda lebih cenderung untuk jatuh? Ini adalah beberapa senario yang menunjukkan bahawa regangan otot yang menghasilkan otot dan sendi yang lembut amat penting untuk mengelakkan daripada kecederaan.

Jarak dan sejauh mana kita boleh bergerak dalam pelbagai arah ditentukan berdasarkan beberapa perkara yaitu sendi dan struktur sekitarnya. Sendi adalah persimpangan yang mengandungi pautan tulang kepadanya. Seni bina setiap sendi – iaitu, sama ada struktur adalah engsel, pivot, atau bola-dalam-soket – menentukan bagaimana tulang boleh bergerak.

Otot mengelilingi sendi. Jumlah ketegangan pada otot sekitar sendi adalah faktor utama dalam bagaimana pergerakan boleh dicapai. Ketegangan otot boleh dipengaruhi oleh kedua-dua faktor pasif, seperti tisu parut atau postur, dan oleh faktor-faktor yang aktif, seperti kekejangan otot atau pengecutan otot. Tendon menghubungkan otot ke tulang. Ligamen yang sukar, band berserabut tisu yang mengikat tulang ke tulang atau tulang rawan, pada sendi. Satu contoh ialah ligamen cruciate anterior (ACL), salah satu daripada lima ligamen yang bersama-sama mengawal pergerakan lutut. Antara lain, ACL menghalang sendi lutut daripada berputar terlalu jauh.

Justeru itu, senaman regangan boleh membantu memperbaiki pergerakan. 12 Regangan yang dipaparkan disini adalah regangan untuk seluruh badan.

                        Foto 2 : 12 Regangan

Faedah 12 regangan:

  • mengurangkan risiko mendapat kecederaan
  • memperbaiki kestabilan tubuh anda dan mengelakkan daripada insiden jatuh
  • pengawalan tekanan stress untuk tubuh
  • mengurangkan sengal-sengal badan, kerana ia memperlicinkan proses pembaikan tubuh dari lactic acid yang dihasilkan semasa senaman
  • membantu anda lentur untuk bersukan
  • membantu melegakan artritis, sakit belakang dan sakit lutut.

Bilakah anda perlu buat 12 Regangan ini?

  • Regangan otot perlu di buat secara dinamik, sebagai senaman memanaskan badan
  • Di buat secara statik di penghujung sesi senaman sebagai cool down untuk menstabilkan kembali suhu badan
  • Sekurang-kurangnya 1-2 kali sehari

“Contrology” atau Kawalan

“Contrology” berdasarkan idea kawalan otot supaya anda boleh mengawal setiap aspek setiap masa. Lakukan setiap pergerakan dalam 12 regangan ini dengan penuh focus. Sebaiknya jika Regangan 12 ini dilakukan mengikut aturannya disini, kerana ia bersifat keseluruhan dari meregang otot-otot besar kepada golongan otot-otot kecil.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s